wordpress stat

Torsdag August 10 2017

5 smartphone-myter som ikke passer

06.30.2015 af · 2 Comments 

Smartphones har eksisteret i cirka 10 år. Det er efterhånden længe, men er du sikker på at du ved alt som er værd at vide om dem? Der er stadig nogle myter som sidder fast fra den gang vi brugte de “gammeldags” mobiltelefoner.

Myter om smarttelefon

I dag tager vi fat på nogle af de største smartphonemyter, som mange altid har taget for givet, og rydder op i nogle af misforståelserne som er tilbage fra “mobilernes morgen”.

Myte 1: “Task killers” giver bedre batterilevetid og gør telefonen hurtigere

Task killer

I teorien lyder de meget praktiske, men i praksis er opgavebehandlere egentlig overflødige. De bidrager ikke meget hverken med hastighed eller batterilevetid. Selv når du “dræber” en applikation, forbliver den lagret i RAM, så du hurtigt kan få fat i den ved en senere anledning. Det anbefales at du kun lukker applikationer når de hænger fast, eller ikke fungerer som de skal, fordi lukning af alle applikationer faktisk vil gøre at enheden reagerer langsommere. Derudover har moderne smartphones deres egne opgavebehandlere, så applikationer fra tredjepart egentlig er overflødige.

Myte 2: Vent med at oplade telefonen til den er helt afladet

Oplading af mobil

Vi forstår hvor denne myte kommer fra – de fleste husker sikkert de ældre telefonmodeller og batterier med “hukommelseseffekt”. Hvis denne type batteri ikke blev afladet helt, men i stedet fik ladet batteriet op gentagne gange fra et halvfuldt niveau, “huskede” det denne som laveste kapacitet og gjorde den til sit nulpunkt, så batteriet hurtigere blev “tomt”. Med dagens Li-Ion-batterier kan du oplade din smartphone præcis når du vil, og så meget som du vil. Det er ikke nødvendigt at vente til batteriet er tomt før telefonen oplades.

*MTP-tips: Det er alligevel en god praksis at holde telefonen ladet op mellem 40% og 80 %. Et stort antal opladercyklusser, hvor telefonen lades op fra næsten 0% til 100% slider faktisk mere på batteriet end hvis det holdes jævnt opladet. Det anbefales også at slukke og tænde telefonen en gang om ugen.

Myte 3: Telefonen tager skade af at oplades om natten

Oplading

Slap af, for som nævnt ovenfor kan oplade telefonen præcis når du vil, også om natten. Telefonen registrerer når batteriet er fuldt, og vil ganske enkelt stoppe opladningen. Den vil derfor ikke tage skade af at være tilsluttet elnettet eller en PC, f.eks. Med tanke på eventuel brandfare bør du dog forsikre dig om at du bruger en ubeskadiget og godkendt oplader, og at itelefonen ikke ligger tildækket under dyner og puder og bliver overophedet.

Myte 4: Flere megapixels betyder et bedre kamera!

Kamera

Ikke nødvendigvis. Megapixels har en vis betydning, selvfølgelig, men kvaliteten på linsen er vigtigere, og derudover også størrelsen på billedchippen og dermed hver enkelt pixel. Et kamera med store pixels opfanger mere lys, og billedkvaliteten vil blive bedre. Det er grunden til at nogle 8-megapixelkameraer tager bedre billeder end enkelte kameraer med 13 megapixels. Det gælder selvfølgelig også for digitalkameraer, som ikke sidder på smartphones.

Myte 5: Benyt kun originale opladere, aldrig opladere fra tredjepart

Smartphone oplader

Så lenge du bruger en godkendt oplader, gør det ikke noget at den ikke er original. Køber du for eksempel en Belkin-oplader, vil telefonen oplades lige så godt som med den oplader du fik, da du købte telefonen. Du behøver heller ikke være nervøs for at bruge en stærkere oplader: Telefonen vil kun trække den strøm den har brug for, og holder op med at oplade når batteriet er fuldt.

Comments

2 Responses to “5 smartphone-myter som ikke passer”
 1. Sprutmix says:

  Hej Mytrendyphone.
  I skriver i dette indlæg, at mobilen ikke tager skade af at blive opladet om natten, da den selv “frakobler” opladningen, når den er fuldt opladet.
  Dog mener jeg at have læst i et af jeres tidligere indlæg, at den tager skade af det, hvis den ligger til opladning natten igennem (mener det er en artikel om risiko for brandfare).
  Tak for en god artikel – altid rart at få manet diverse myter til jorden,især den med uoriginalt udstyr 🙂

  • admin says:

   Det stemmer! vi har tidligere skrevet om dette – og da var det nok i første rekke brannfaren vi tenkte på. Jeg har lyst å legge til at man bør utvise litt forsiktighet når det gjelder bruk av elektronisk utstyr, uansett. Dersom utstyret er defekt, eller slitt, er det alltid en viss fare for det (i aller verste fall) kan oppstå kortslutning og brann.

   Om utstyret er som det skal, ledninger hele og kontakter faste, skal det mye til at det skjer noe. Og hovedsaken her var nok egentlig å få frem at mobilen ikke tar skade av å bli liggende til lading selv om batteriet er fullt. Selv hører jeg til den skolen som mener at man bør utvise aktsomhet rundt elektrisitet, så jeg prøver så langt som mulig å unngå å lade om natten. Hadde selv en original Mac-opplader som kortsluttet og slo gnister, og dette uten stor slitasje.

   Og jeg passer nøye på at ikke utstyret er tildekket av puter og dyner.

   Hilsen Unni Hansen i MTP Norge.

Sig hvad du mener

Fortæl os hvad du synes...
og forresten, hvis du ønsker at have et billede som vises sammen med din kommentar, så få en gravatar!